Din păcate, în România există zone foarte largi în care nu este disponibilă o rețea de canalizare. În pofida extinderii rapide a acestui serviciu comunitar, deocamdată, în țara noastră, în județul Iași există nenumărate gospodării, firme, instituții care sunt dependente de soluțiile clasice, cele care pot fi denumite drept „fosă septică”.
Odată cu implementarea legislației europene, modul tradițional de deversare a apelor uzate în pământ (așa-numitele „fose fără fund”) nu mai este acceptabil atât din punct de vedere legat cât și moral, fiindcă, fiecare dintre noi, trebuie să aibă în vedere sănătatea celor din jur, mai ales că în regiunile în care nu există un sistem centralizat de canalizare, necesarul de apă este asigurat în mare măsură din fântâni. Nu sunt puține cazurile în care, din cauza proximității dintre fose și fântâni, apa din cele din urmă a devenit nepotabilă.
Soluția civilizată și legală este aceea în care apa epurata și decantată dintr-o fosă septică este absorbită de sol printr-un sistem de drenaj clasic cu tuburi perforate in transee sau pat filtrant si sistem de drenaj ,,modern” cu tunele de percolare. Ceea ce trebuie să înțeleagă cei care au apelat la un asemenea sistem este că el necesita o doza de precautie . De foarte multe ori , familiile care se mută de la bloc la casă , nu au o grijă permanentă pentru ceea ce deversează în sistemul lor de canalizare. Acești factori duc la colmatarea treptată a sistemului de drenaj, care se înfundă cu reziduuri care nu ar trebui să ajungă acolo. Finalul e simplu de imaginat pentru toată lumea: canalizarea nu mai functioneaza corespunzator si fosa refulează cu consecințe foarte neplăcute.
Firma noastră s-a specializat în remedierea unor asemenea probleme,intervenind in situatii critice si datorita experientei acumulate treptat am reusit să readucem în parametrii inițiali sistemele de drenaj. Am făcut-o de nenumărate ori și am văzut multe familii fericite, care au scăpat dintr-o situație extrem de neplăcută.
„Nașu și Finu”, firma noastră, este însă și despre sistemele de drenaj de captare a apei supraterane : apa pluviala.Apa poate fi stocata in bazine subterane sau supraterane sau poate fi dirijata in sol pe principiul sistemului ,,french drain”.
„Nașu și Finu” au o relație specială cu apa și pământul. De aceea insistăm asupra ideii că un sistem de drenaj, cu tuburi sau tunele de percolare, nu este construit să funcționeze impecabil pentru o viață. Exploatarea lui necesită disciplină și grijă, dar chiar și așa lucrările periodice de desfundare și decolmatare sunt de neocolit.
Și mai e ceva. Poate o să râdeți, dar cele mai grave fenomene de înfundare și de refulare a instalațiilor de canalizare se petrec în preajma sărbătorilor. De aceea, e mai bine să vă luați toate măsurile de precauție din timp.